LogoKunstKringLelystad

Kunstkring Lelystad, Expositie Het Geheim van het Hout

 
buttonStart
ButtonLopendeExpo
ButtonGentechvrijExpo
buttonKunstenaars
gehouden exposities
buttonVegRest
InDeMedia
buttonLinks
 
 
buttonInfoVoorExpo
 
 

 

"Het Geheim van het Hout".

Groepsexpositie in de openbare bibliotheek van Lelystad.

Vanaf 1 december 2005 tot 2 februari 2006.

Deelnemende kunstenaars:

Miep Bos
Wieteke Moody- van Dort
Iet Eijbersen
Yoko Kobayashi
Ellen Meijer
Karel Loman
Emiel Stevenhagen

Schilderij Miep Bos, geheim vh hout
Foto Wieteke Moody- van Dort

Openingslezing:

Wieteke van Dort over het thema van de kunstexpositie:

"Het Geheim van het Hout."

In de openbare bibliotheek

7 december 2005, 20.00 uur.

 

 

 


Deelnemende kunstenaars

Emiel Stevenhagen.
Strip-, cartoontekenaar, bekend van zijn cartoons in de Flevopost en het Stadsbulletin. Verzorgt ook tekenfilms voor de VPRO.

Net afgestudeerd aan de kunstacademie van Kampen. Eén van de winnaars van de DAD (Digitale Art Directie) awards 2005. BOF, Best of Flash - eigenzinnig gebruik van Flash of vergelijkbare software.
met 3 korte filmpjes: Rise & Shine, Mistake Man en Unclear Throat
Commentaar jury: Heel eigen werk, goede ideeën, mooi uitgewerkt. Muziek wordt heel goed gebruikt. Goede plots, alles klopt. Weliswaar geen flash gebruikt maar in deze categorie geplaatst omdat het vooral 2D animatie is. Hier gaan we meer van horen!

Emiel Stevenhagen Houtwurmen
Karel Loman Karel Loman

Karel Loman is een expressionistisch schilder van wie het werk meestal figuratief is met een knipoog naar de werkelijkheid. Deze knipoog levert, vaak met inkt aangezette, kleurige aquarellen/gouaches op. Ze ademen spanning en sfeer van een onzichtbare werkelijkheid achter de herkenbare realiteit.
Ellen Meijer - Venema, fotografe.
Ellen woonde in Batavia waar ze is geboren, studeerde later in New York fotografie. Samen met haar man Reinier die cineast was bestierde zij een film- en fotoproductie maatschappij in Den Haag.
Ze is begaan met de aarde, wat zich uitdrukt in de prachtige sfeervolle foto's van de bomen in Flevoland, waar ze nu woont.
Ellen Meijer, Speulderbos
Yoko Kobayashi Yoko Kobayashi.
Yoko, fotografe, woont in Californië. Ze vindt het vreselijk dat de productie en winst van bedrijven verkozen wordt boven het respect van de natuur. Ze is van oorsprong Japanse en had meerdere fototentoonstellingen in Japan en de USA.
Iet Eijbersen Iet Eijbersen.
Iet is een verdienstelijk beeldend kunstenares. Ze gebruikt speciale technieken zoals het schilderen met was op doek. Dit is haar manier om te laten zien dat je niet alles kunt maken zonder de natuur geweld aan te doen
Sporen, Iet Eijbersen
Wieteke Moody- van Dort.
Wieteke is een theaterpersoonlijkheid en verschijnt regelmatig op TV, o.a. in Klokhuis. Als tante Lien treedt ze al jaren op in het land. Naast haar theaterwerkzaamheden, schildert en tekent ze. Ook is ze bekend om haar keramiek schilderingen. Ze maakt zich bezorgd om onze aarde.

Miep Bos.
Miep is beeldend kunstenares, tevens organisator van deze expositie. Ze is afgestudeerd aan de Koninklijke Akademie voor Beeldende Kunsten te Den Haag. Ze is voor biologische landbouw en het op verantwoorde wijze beheren van de aarde. In haar vrije tijd is ze beheerder van de websites www.gentechvrij.nl en www.wolmanzouten.nl. en van deze website van de Kunstkring Lelystad.
Het schilderij bovenaan de pagina is door haar gemaakt.


Toeliching op het thema van deze expositie:


Het schilderij "Het Geheim van het hout" (zie bovenaan deze pagina) laat een onschuldig kind zien, zittend op een houten speeltoestel, met in de omgeving voorwerpen als een houten schutting, een huis met een houten gevel, en een hondenhok. De onschuld van het kind is nog eens benadrukt door de naïeve stijl waarin dit tafereel is geschilderd. Het geheim van het hout is, dat dit hout helemaal niet zo onschuldig is, het is geïmpregneerd met wolmanzouten en vormt door een direct gevaar voor het kind.

Wolmanzouten ( CCA-zouten) bevatten de zware metalen arseen, chroom VI en koper. Deze stoffen, zijn zelf bij zeer geringe hoeveelheden al zeer giftig, het gaat dwars door de huid bij aanraking van het hout en als het in brand vliegt, kun je maar beter uit de buurt blijven.
Gelukkig is het gebruik van met wolmanzouten geïmpregneerd hout nu voor particulieren en voor toepassing in de woningbouw verboden en moet het behandelde hout in de afvalfase als chemisch afval verwerkt worden. Helaas is de praktijk anders, op grote schaal wordt dit nog aan particulieren verkocht en toegepast, ook in de provincie Flevoland.
Voor meer informatie over gewolmaniseerd hout zie www.wolmanzouten.nl

Regelmatig organiseert de Kunstkring Lelystad exposities met een actueel maatschappelijk thema.(zie bijv. de rondreizende gentechvrije exposities)..Dit keer is gekozen voor een onderwerp, dat al een paar jaar leeft in de woonwijk waar de Kunstkring haar vaste expositieruimte heeft. In deze woonwijk is namelijk bodemverontreiniging geconstateerd door het uitlogen van wolmanzouten uit de houten gevels.

 


Meer info over deze expositie:

Perspublicaties over deze expostie>>

Foto's van deze expositie>>

Foto's van de lezing>>

Persbericht van deze expositie>>

Posters van deze expositie>>

 


vorige expositie van de kunstkring >

email: info@kunstkringlelystad.nl

  Kunstkring Lelystad Gentechvrij Miep Bos

Alle afbeeldingen © van de verschillende kunstenaars.